
Nisse-News
Hvid Jul
Julemanden Nissengrød 2012
Hvid jul er på den nordlige halvkugle en betegnelse for det meteorologiske fænomen, at der er sne på juleaftensdag eller juledag. Hvid jul er langt mere almindeligt i nogle lande end andre. For eksempel er der sjældent hvid jul i USA med undtagelse af de midterste og nordlige dele, og i bjergene. I Canada er der derimod meget store chancer for hvid jul. I Europa er sandsynligheden for hvid jul mindre, desto længere vestpå man er. I Storbritannien, Irland og Skandinavien er der således sjældent hvid jul.
Ved en landsdækkende hvid jul forstås normalt at mere end 90% af Danmark er dækket af sne den 24. december om eftermiddagen. Men ikke kun med et drys af sne eller blot med rim på jorden. Snedybden skal være mere end en ½ cm. Julesneen eller noget af julesneen kan godt være faldet op til mange dage i forvejen.
DMI´s officielle definition på hvid jul er, at mindst 90% af Danmarks areal er dækket af et 0,5 cm lag sne juleaftensdag om eftermiddagen, hvilket sjældent sker grundet regionale forskelle i vejret. Sneen må godt være faldet flere dage forinden. Hvis kravene om at 90% af Danmark er dækket af sne ikke opfyldes, men der ligger sne et eller andet sted i landet, er der tale om lokal hvid jul. Siden 1900 har der været landsdækkende hvid jul i Danmark ni gange. Nemlig i 1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981, 1995, 2009 og 2010, mod 31 lokale. Chancerne for landsdækkende hvid jul er således blot ca. 7%, og i 67% af tilfældene er vejret den 24. december sidst på eftermiddagen gråt og mildt. Til sammenligning er der i de canadiske byer Whitehorse og Yellowknife 100% sandsynlighed for hvid jul.
Med denne definition af hvid jul har der kun været 7 tilfælde siden 1900-1995 i Danmark, og der går således statistisk set i gennemsnit 14 år imellem de hvide jul. De 7 landsdækkende hvide jul var i årene:
1915 1923 1938 1956 1969 1981 og 1995. For at forstå, hvor stor chancen er for en hvid jul, må man se på, hvordan det rent historisk har set ud i forhold til en hvid jul.
I 1915, 1923 og i 1981 faldt der sne over store dele af landet selve juleaften, endda som forrygende snestorm i 1915 og 1923. Fra 1915 berettes om lukkede veje og jernbaner på grund af sne fra den 22.-29. december, især i Nordvestjylland, hvor Thy-banen var lukket en uge. Her sneede det med mindre ophold i næsten en uge og det var meget blæsende, nu og da storm fra øst og nordøst. Da det var koldest i denne periode var der kuling og 12-14 frostgrader i Nordjylland.
Vejret den 24. december 1915
Hård vind til hård kuling fra øst og nordøst, 0-5 frostgrader og udbredt snefald der i de sydligste egne kortvarigt gik over i tø og regn natten til den 25. december. Snedække overvejende mellem 10 og 30 cm, stedvis mere i Nordjylland.
Vejret den 24. december 1923
Lavtrykspræget og uroligt. Skiftende hård vind til kuling, skyet med til tider sne og temperaturer mellem +1° og -5°C. Snedække gennemgående mellem 5 og 15 cm.
Vejret den 24. december 1938
Let til hård nordøstlig vind, skyet til halvskyet med let sne på Bornholm, 1-8 frostgrader. Julesneen kom i ugen op til jul, og snedækket var gennemgående mellem 5 og 20 cm.
Vejret den 24. december 1956
Hård vind til kuling fra øst og nordøst med lidt sne over østersøegnene, 0-2 frostgrader. Ellers var sneen kommet et par dage i forvejen. Snedække mellem 1 og 10 cm.
Vejret den 24. december 1969
Let til frisk vind omkring sydøst, skyet til overskyet og 1-5 graders frost. Sneen var kommet ved flere lejligheder i december, senest den 23. december i Jylland. Snedække gennemgående mellem 5 og 15 cm.
Vejret den 24. december 1981
Svag til jævn vind fra østlige retninger, overskyet med udbredt, gennemgående lettere snefald. 0-3 frostgrader. Snedække mellem 10 og 40 cm. Sneen var faldet med mellemrum siden den 7. december.
Vejret den 24. december 1995
Svag vind, halvskyet til skyfrit, stedvis rimtåge. De fleste steder 3-10 graders frost. Snedække gennemgående mellem 5 og 15 cm. Sneen var faldet et par dage i forvejen. Egne ved østersøen havde næsten ingen sne.
Chancen for en landsdækkende hvid jul er således i al almindelighed kun 7%. I 2 ud af 3 tilfælde eller i 67% af tilfældene er julen den 24. december sidst på eftermiddagen grå og mild. I de resterende tilfælde, ca. 25%, forekommer flere forskellige overgangsformer mellem den landsdækkende hvide jul og den grå, milde jul. Fx kan vejret juleaften være gråt og mildt over de sydlige egne af landet, mens der er frost og sne over de nordlige egne, eller f. eks., som i 1996 hvor det var frostvejr og ingen sne overhovedet om aftenen den 24. december.
Vejret 2010
I 2010 oplevede Danmark for første gang, hvid jul for andet år i træk, siden man begyndte at måle den slags i 1890.
Kilde : Nissopikidia, Danmarks Meteorologiske Institut Jul I Danmark




Juletræet
af Julemanden Nissengrød 2011
I løbet af 1800-tallets første halvdel blev en række nye og udenlandske traditioner importeret i julen med rivende hast.
Det skete især hos borgerskabet i byerne - naturligvis ikke mindst i København. I kølvandet på krigene i hhv. 1848-50 og i 1864 blev julen også meget "dansk" - hvilket faktisk også var nyt, men hang godt sammen med tidens nationale og romantiske stemninger.
Juletræet er oprindelig en tysk skik, og det første danske træ tændtes, så vidt vides, på godset Holsteinborg i nærheden af Skelskør i 1808. I 1811 kom København med, da et træ tændtes i politikeren Orla Lehmanns barndomshjem i Ny Kongensgade. I de følgende år tyder bl.a. avisartikler på, at også andre familier med tysk tilknytning gjorde deres for at indføre træet.
De første kendte "julenisser" var en slags dekorationsnisser i papir, som kunstneren Constantin Hansen klippede til danske kunstneres julefest i Rom i 1836. Efter referater at dømme, opførte disse klippede nisser sig meget "julenisseagtigt", dansede om grøden, drog af sted med julegaver etc. Borgerskabet og de kunstneriske kredse tog hurtigt denne - mere uskyldige - nisse til sig. Med sin traditionelle tilknytning til hjemmet var nissen et godt "symbol" på den nye familie-og-juletræsjul.
Kilde: Juleventyrbogen og Jul i Danmark

Julemanden
2013
Julemanden er en mytisk person i visse kulturer, der juleaften uddeler gaver til de artige børn. Julemanden går i andre lande under navne som Santa Claus (USA), Father Christmas (England), Jultomten (Sverige) og Julenissen (Norge), Babbo Natale (Italien) og Weihnachtsmann (Tyskland). Myten om Julemanden er især udbredt i USA og Tyskland (hvorfra myten stammer).
Myten fortæller, at julemanden er en stor, rund mand med langt hvidt skæg og en rungende, hjertelig latter – Ho ho ho. Juleaften tager julemanden af sted på sin slæde trukket af 9 rensdyr med Rudolf i spidsen, for at dele gaver ud til alverdens børn.
For at komme ind i husene med gaverne, lander han på tagene og så kravler han ned igennem skorstenene. Julemanden lægger nu gaver under træet eller i julesokkerne. Hvis der er stillet juleguf frem, spiser julemanden lidt. Grunden til at han er så 'rund' er fordi at når mange af de børn han besøger juleaften, har stillet guf frem og han spiser lidt alle steder, sætter det sig på sidebenene. Resten af året bor han sammen med sine nisser og laver alt legetøjet. Hvor julemanden rent faktisk bor er der en del diskussion om. Steder der har været foreslået er f.eks. Grønland, Nordpolen, Tyrkiet, Finland og Rusland.Oprindeligt var han klædt i grønt, som det traditionelle juletræ og en af julens farver, men efter Coca cola nu er blevet rød. Der bliver sagt at julemanden har en masse små nisser som bliver sendt ud som julemanden fordi selve julemanden ikke kan være alle steder jule aften.
